Opis proteinske ploščice Crane
Gre za visoko procesiran izdelek, ki ga ne priporočam, ker je na tržišču veliko boljših tablic. Je pa tole objektivna ocena, če jo že kdaj pojeste 🙂
 
Proteinske tablice so lahko dober dodatek za športnike vendar so lahko tudi dober nadomestek za manjši obrok (malice) pri manj aktivnih ljudeh in ljudeh, ki želijo izgubiti težo.
 
Potrebno pa je biti previden pri nakupu saj se ploščice različnih proizvajalcev razlikujejo po njihovi sestavi in kalorijah.
 

Opis sestave Proteinske tablice Crane

 
Opis izdelka, kot je naveden na embalaži: beljakovinska ploščica z okusom maline, oblita z belo čokolado in obogatena z vitamini. Ne vsebuje glutena. Tablica lahko vsebuje sledi jajc, arašidov, volčjega boba, pšenice in oreščkov. To je pomembno opozorilo za ljudi, ki so alergični na te sestavine.
 
  • Glavno makro hranilo tablice so ogljikovi hidrati, ki predstavljajo 41 % celotne energijske vrednosti. Od tega je 28 % dodanega rafiniranega sladkorja.
  • Drugo najbolj zastopano hranilo so mlečne (sirotkine beljakovine in mleka v prahu) in sojine beljakovine. Te predstavljajo 33 %.
  • Zadnje makro hranilo pa so maščobe. Predstavljajo 9,8 % od tega je 6 % nasičenih maščob.
Za okus so dodane liofilizirane (hitro zmrznjene in v vakumu hitro sušene) maline 1,6 %. Ostale sestavine so voda, aditivi, sol, vitamini. Aditivi ali dodatki so snovi izboljšanje okusa vonja in videza poleg tega pa še dodatki za podaljšanje trajanja uporabnosti. V tem primeru so dodatki koncentriran sok rdeče pese, citronka kislina, lecitin in dve naravni aromi.
 
Priporočena uporaba je 1 ploščica na dan.
 
Čeprav je izdelek deklariran kot proteinska ploščica gre za kombiniran energijsko proteinski prehranski dodatek, ki ne nadomešča samo beljakovin ampak z razmeroma visokim odstotkom ogljikovih hidratov tudi energijo.
 
Izdelek je primeren za uporabo med dolgotrajno aerobno vadbo, vendar bi se večkratni uporabi zaradi aditivov in količini maščobe izogibal. Za fizično bolj aktivne, bi za med vadbo priporočal izotonične napitke z dodatkom kratko verižnih ogljikovih hidratov.
Za neaktivne pa obrok, ki je sestavljen iz manj predelanih ali nepredelanih živil na primer jogurt, skyir, skuta, sadje/zelenjava, polnozrnat kruh ali kombinacija teh živil.