Nasveti kako zmanjšati bolniško odsotnost v vašem podjetju

Programi, kako zmanjšati bolniške odsotnosti

Izobraževalni programi

Kako zmanjšati bolniško odsotnost v vašem podjetju

Podpora zaposlenim pri uvajanju in vzdrževanju prehranskih sprememb je bistven del zmanjševanja bolniške odsotnosti in spodbujanja produktivnosti na delovnem mestu. V našem podjetju zato organiziramo različne programe, ki podjetja podpirajo na tej poti in posledično vplivajo na znižanje bolniških odsotnosti.
Prehrana ima močen vpliv na zdravje zaposlenih, in lahko zmanjša pričakovano bolniško odsotnost za več kot 40%, nasprotno pa nezdrava prehrana povečuje pričakovano bolniško odsotnost za kar 72%.

Izobraževalni programi

Kaj vključujejo izobraževalni programi?

Programi vključujejo analizo stanja v podjetju, ki lahko testiranja v mobilnem laboratorij. Na osnovi tega pripravimo izobraževalne programe. Najbolj priljubljene so naslednje vsebine:

Programe izvajamo za različna podjetja in organizacije. Nekateri med njimi so: Zavarovalnica Vzajemna, Zavarovalnica Maribor, Somatoline Cosmetic, Rio mere, Mercator, Sava hoteli, Zdravilišče Radenci, Tobačna Ljubljana, L’oreal, Maksim, Merkur, helios, Rimske terme, Hofer in ostali.

Nasveti

Nasveti kako zmanjšati bolniško odsotnost v vašem podjetju?

V nadaljevanju smo za vas pripravili 3 enostavne načine, ki jih lahko že sami uvedete v vašem podjetju.

Pomanjkljiv vnos mikrohranil je povezan z večjim tveganjem za debelost, diabetes tipa 2, bolezni srca in ožilja in povišan holesterol v krvi. V sadju so naravno prisotne številne fitokemikalije, ki sadež ščitijo pred napadom bolezni, mu omogočijo preživetje v okolju in ga branijo pred ultravijoličnim sevanjem. Z rednim uživanjem sadja imajo fitokemikalije zaželene koristi tudi za naše zdravje. Zaradi antioksidativnega delovanja zmanjšajo negativne učinke oksidativnega stresa in ščitijo pred mentalnim pešanjem.

Kaj lahko naredite  sami?

  • Na delovnem mestu zagotovile dostop do svežega sadja ali svežih sadnih napitkov. Slednji so še posebej primerni za fizično bolj naporna delovna mesta.
  • V podjetju postavite izziv, da vsak dan zaužijete vsaj 5 različnih barvnih zelenjav in sadja, saj s tem resnično povečate vnos antioksidantov.
  • Za bolj sedeča delovna mesta, za zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti, lahko v sadne malice vmešate ščepec soli in pripravite okusne izotonične napitke, ki pomagajo pri večji produktivnosti. Za prigrizke izberete hrano, ki vsebuje večje količine vitaminov skupine B, magnezija ali vitamina C.
  •  

Ko pomislimo na beljakovine, najprej pomislimo na hrano za mišice. Toda povečanje vnosa beljakovin v prehrani lahko prinese številne druge koristi za zdravje, vključno z uravnoteženim razpoloženjem in boljšim odzivom na stres. Beljakovine zagotavljajo gradnike za tvorbo nevrotransmitorjev, ki izboljšujejo razpoloženje in hormonov, kot je na primer serotonin in dopamin za boljše splošno počutje.

Kaj lahko naredite  sami?

  • Najopaznejše izboljšave za duševno zdravje se kažejo, ko so beljakovine vključene v vsak obrok, v manjših količinah in ne v en večji obrok. V praksi to pomeni spodbujanje prehranjevanja s hrano kot so: oreščki, jogurti, jajca, stročnice in ostalo beljakovinsko bogato hrano.
  • Če bodo obroki vaših zaposlenih manjši, pravilno sestavljeni, z dovolj beljakovin in bolj pogosti, bodo lažje opravljali svoje naloge, saj si bodo poleg zgoraj omenjanjih prednosti zagotovili tudi manjše nihanje sladkorja in s tem večjo koncentracijo pri opravilih.
  •  

Minerali kot so magnezij, baker in cink, so katalizatorji, ki sprožijo kemične procese, ki ustvarjajo energijo v naših celicah. Poleg tega je zadosten vnos mineralov, kot sta selen, jod in železo, ključni za ohranjanje zdravja ščitnice in preprečevanje utrujenosti.

Kaj lahko naredite  sami?

  • V praksi to pomeni, da lahko od svojega ponudnika prehrane zahtevate, da se izogiba predelanim, tovarniško izdelanim živilom, ki so pogosto brez mineralov, pa tudi brez vitaminov in zdravih maščob. Pogosto vsebujejo prevelike količine sladkorja in rafiniranih olj.
  • Še bolj učinkovito in za zdravje najbolje pa je, da z delavnicami in tečaji spodbujate svoje zaposlene, da kuhajo doma in si malico nosijo s seboj na delovno mesto.
  •  

1050

prehranskih coachingov

202

Nastopov na televiziji

550

Objavljenih člankov

Več kot 16 let izkušenj

Kontaktirajte nas za več informacij

Ste vedeli da imajo tisti zaposleni, ki popolnoma izpustijo kosilo, slabše splošne kazalnike zdravja? Dobre premembe v prehrani pomembno zmanjšajo bolniško odsotnost, utrujenost in izčrpanost ter povečajo energijo, motivacijo za delo in produktivnost.

Razumevanje povezave med prehrano, zdravjem ter produktivnostjo je ključno za učinkovito upravljanje s človeškimi viri in izboljšanje delovne učinkovitosti. V našem podjetju že več kot 16 let izdelujemo uspešne prehranske strategije in programe za zmanjšanje bolniških odsotnosti. Z veseljem bomo pomagali tudi vam. Za več informacij nas lahko kontaktirate na: 040 469 818, ali pa pošljete povpraševanje na: mojca@befit.si

Oblike sodelovanja

Vse storitve za podjetja

Za vas lahko pripravimo predavanja, delavnice in individualno prilagojene programe za različne starostne in interesne skupine, od otrok v vrtcu do uslužbencev ter vodstvenih in vodilnih kadrov v različnih podjetjih. Teme vedno prilagodimo potrebam določene populacije in željam naročnikov izobraževanja.