Suho sadje

Kaj pa uživanje suhega sadja?

Kadar nimamo na voljo svežega sadja, lahko posežemo po suhem sadju. Vendar ali ima suho sadje prav tako v sebi vitamine, minerale in druge snovi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje?

Suho sadje je bolj koncentrirana različica svežega sadja. Nekateri vitamini, ki so bolj obstojni, so v suhem sadju med postopkom sušenja ostali, nekaterih pa žal ni več. Opozoriti je treba, da ima suho sadje v primerjavi s svežim sadjem v manjšem volumnu več sladkorja, predvsem fruktoze, kar pomeni, da ga ni primerno uživati v prevelikih količinah. Na srečo je narava poskrbela, da nam naravni mehanizmi v telesu povedo, kdaj je kakšne naravne hrane preveč, tako da se z njo le redko prenajemo. Suho sadje jemo torej po občutku in z zavedanjem, da je to naravna sladkarija. Ogromna prednost, ki jo ima suho sadje (če ga naredite sami ali kupite tistega brez aditivov) je, da je popolnoma naravno, brez rafiniranih sladkorjev, skoraj brez maščob, soli, hidrogeniziranih ali trans maščob. Je torej popolna naravna sladica.

Ali je res, da vsebuje suho sadje več kalorij kot sveže sadje?

Suho sadje je »bolj kalorično«, torej ima višjo energijsko vrednost kot sveže sadje, ker je bolj koncentrirano. Sveže jabolko vsebuje okoli 80 % vode, suho jabolko pa veliko manj. Energijska vrednost se torej ne poveča, samo količina vode se zmanjša. Iz enega jabolka lahko naredimo na primer 12 krhljev. Če pojemo 24 krhljev, zaužijemo v bistvu enako energijsko vrednost, kot če bi pojedli dve jabolki, volumsko pa smo pojedli precej manj. Če je živilu dodan kakšen aditiv, mora to pisati na označbi. Kar se tiče suhega sadja, se moramo izogibati predvsem žveplu, olju in dodanemu sladkorju.

Suho sadje je »bolj kalorično«, torej ima višjo energijsko vrednost kot sveže sadje, ker je bolj koncentrirano.

Suho sadje kot nadomestek sladkarij

Najbrž ni potrebno ponavljati, da je bolje posegati po suhem sadju kot po čokoladi, piškotih ali sladoledu. Kakovostno suho sadje je brez aditivov in dodanih rafiniranih sladkorjev, maščob in soli. Suhega sadja se bomo težko prenajedli ali se od njega zredili. Poskrbimo tudi za zdravje naših najmlajših in za rojstnonevne zabave suho sadje oblijmo s čokolado. To bo še vedno boljša sladkarija kot razni biskviti, sadni jogurti, sadni kosmiči, čokolade ali piškoti.

Včasih je suho sadje veljalo za prestižno sladico. Naši dedki in babice so suho sadje dobili le za posebne priložnosti in se ga izredno razveselili. Danes živimo v času preobilja, kjer je vsega preveč in prehranske vrednote so v naši družbi čisto popačene. Zastrašujoče je dejstvo, da največ ljudi v razvitem svetu, kjer smo pred 60 leti še poznali lakoto, zdaj umre zaradi prevelikega vnosa hrane v telo. Zaradi napačne hrane, polne aditivov, ki nam popačijo percepcijo okusov, nam naravni okusi niso več všeč. Sami veste, kako težko se je ustaviti, ko načnemo polno vrečko piškotov. Če je trenutek pravi, se ustavimo šele, ko nesemo v usta zadnji piškot. Pri suhem sadju se vam to zagotovo ne bo zgodilo. Če vam je mar za vaše zdravje ali pa ste iz zdravstvenih razlogov primorani spremeniti prehrano, bo suho sadje prva in prava alternativa za vas.

Ali je potrebno suho sadje pred uživanjem namakati?

Dobro je, da suho sadje pred uživanjem namočimo, saj je tako lažje prebavljivo. Če se da, izberemo ekološko suho sadje. Še boljše je, če si suho sadje naredimo kar doma in se tako izognemo vsem aditivom in nepotrebnim sladkorjem, ki jih ne želimo v svoji hrani. Lahko investiramo v sušilnik sadja ali sadje sušimo na zelo nizki temperaturi v pečici. Če pa imamo srečo in živimo v hiši, se sadje zelo lepo posuši na vročem poletnem soncu.

Kakšne so pozitivne lastnosti oreščkov in koliko na dan jih je priporočljivo zaužiti?

Oreščke cenimo predvsem zaradi velike vsebnost nenasičenih maščobnih kislin, kot sta omega 3 in omega 6 ter dobre vitaminske in mineralne sestave. Vsak orešček ima svojo lastno sestavo mineralov, vitaminov in olj, ki različno blagodejno delujejo na naše telo. Pozorni moramo biti, da uživamo surove in ne pražene oreščke. Tudi oreščke je dobro pred uživanjem namakati. Pojemo jih lahko od 10 do 20 na dan. Seveda je to zelo splošno priporočilo, odvisno je od tega, kaj smo jedli skozi cel dan in kakšne so naše potrebe.

Zakaj je oreščke potrebno namakati?

Tako žita, kot oreščke je pred uživanjem dobro namakati. Težava je v fosforju, ki ga v teh živilih najdemo pretežno v obliki fitinske kisline. Fitinska kislina se v prebavnem traktu veže z nekaterimi elementi, kot so kalcij, baker, magnezij, železo, kar pomeni, da ne preidejo v kri in posledično na ciljna mesta v našem telesu, temveč neabsorbirana potujejo skozi prebavni trakt dokler jih ne izločimo. Dolgoročno uživanje lahko pripelje do pomanjkanja določenih mineralov v telesu. Namakanje oreščkov in žit čez noč povzroči izločanje fitinske kisline, ki se topi v vodi. Zjutraj vodo odlijemo, živilo speremo in zaužijemo. Oreščke lahko jemo kot samostojen obrok, na primer za malico, lahko jih dodamo v solate, smutije, med popečeno zelenjavo in podobno.